Köttfärsbloggen.se

Blogg

Test av julöl – del 1

4 kommentarerÖl som testas

Köttfärsbloggens test av julöl. Vi testar fem öl i olika prisklasser och av olika typ. Vi bedömer flaskans utseende, story (ifall sån hittas) och etikett, färgen på ölen och doften. Vi bedömer också ifall den passar till mingel innan maten, till maten eller både och. Betygssättningen sker naturligtvis i form av köttfärskluttar.

 1. Frosty Bulldog
 2. Spendrups Julbrygd
 3. Sleepy Bulldog – Winter Ale
 4. Electric Nurse – Underbar Jul
 5. Mathias Dahlgren – Winter DIPA

 

Frosty Bulldog

 • Typ: Seasonal Ale
 • Alkoholhalt: 3.5%

Testets enda folköl.

En klassisk Gotlands bryggerietikett med sur Bulldog försedd med  öronmuffar och snöflingemössa. Sätter en guldkant på tillvaron lyder texten på baksidan.

Färgen på Frosty är bärnsten möter cola. Doften är ingen överraskning men har man doftat så vet man hur den smakar. Funkar som dryck innan julbordet och även till sill, ägg och lök.

Ett julölsalternativ för den som inte vill ha starköl.

Sleepy Bulldog - Frosty Bulldog

Sleepy Bulldog – Frosty Bulldog

 

 

Spendrups Julbrygd

 • Typ: Mörk lager
 • Alkoholhalt: 5.3%
 • Systembolagets nummer11350

Vi är skeptiska..

En klassisk 50 cl aluburk  som lätt kan misstas för att vara en ”icke-julöl”. Endast texten på framsidan avslöjar att det är en julöl med ordet ”Julbrygd”. På burken kan man tydligt läsa följande: alkoholhalt 5,3% och 1 kr kan fås i pant.

Färgen är mörk och doften är svag, inget att hänga i julgranen.

Med mat funkar helt plötsligt Spendrups julbrygd överraskande bra, den kommer till sin rätt med sillen, löken och ägget och nya smaker framträder.

 

Spendrups Julbrygd

Spendrups Julbrygd

Spendrups Julbrygd

Spendrups Julbrygd

 

Sleepy Bulldog – Winter Ale

 • Typ: Ale
 • Alkoholhalt: 6.2%
 • Systembolagets nummer11301

Vinterölets åh!

Här kommer Bulldogen Krut med en winterale som lyser upp i vintermörkret! Så lyder inledningstexten på etiketten och visst stämmer det. Själva framsidan är egentligen inte så ”winter” mer än den mörkröda färgen och en snöflinga ovanför vovven. Färg är mörkbrun.

Doften fyller köket med många influenser och tydlig fruktighet ala passions.

Smakar mycket och stannar kvar efteråt. Funkar bra som mingelöl eller till maten då dess smak framträder än mer och beskan får ett lyft.

 

Sleepy Bulldog - Winter Ale i glas

Sleepy Bulldog – Winter Ale i glas

Sleepy Bulldog - Winter Ale

Sleepy Bulldog – Winter Ale

Electric Nurse – Underbar Jul

 • Typ: Porter
 • Alkoholhalt: 4.2%
 • Systembolagets nummer:11308

Underbara underbar jul!

Frostig och isig etikett bjuder Peter och Ida på, som kallar sig för ölarkitekter, (Fniss). Men faktum är att öltestets  hittils enda lätta porter är allt annat än ett skämt.

Färgen är svart som natten när endast tomten är vaken.

Doften är ingen ringdans, det är allvar. Det både smakar och doftar mörk choklad. Lite bitter och mycket chokladsmak helt enkelt.

Konstaterar dock att underbar jul skulle gjort sig bäst till det varma bordet i form av köttbullar och jansons. Till sill blir betyget ok men smaken återkommer snabbt efter sillstopp. Kan troligtvis med fördel tas fram ca 30 min innan intagandet.

 

Electric Nurse - Underbar Jul

Electric Nurse – Underbar Jul

Electric Nurse - Underbar Jul

Electric Nurse – Underbar Jul

Mathias Dahlgren – Winter DIPA

 • Typ: DIPA
 • Alkoholhalt: 8.0%
 • Systembolagets nummer:11344

Dags för prettodipa eller??

Mathias sticker ut med en etikett med siluetter av fiskar, skinka (eller är det lammfiol?) och en klassisk vevgramofon. Ordet ”winter” i stelt typsnitt är det enda som talar om vilken årstid man ska dricka denna dipa. En klassisk S:t Eriksflaska med rödmetallic-etikett.

Oj då, nu vart det ljust! Kådafärgad som en dipa och doftar också dipa, inte jul.

Med tanke på etiketten vill nog Mathias att vi ska äta lax till hans dipa men vi kör med matjes. Kraftig honungig smak och riktigt god men inte god jul. Här skiljer sig åsikterna åt på 2-manspanelen. En tyckte att det passade till maten (sillen) och en tyckte att den passade bättre för sig själv. En god kraftig 8%-ig  dipa som kan intas på andra dagar är jul, det vill säga 8 måndader utav vårat ”winterår” och utan julmat. Mathias har tänkt.

 

Mathias Dahlgren - Winter DIPA

Mathias Dahlgren – Winter DIPA

Mathias Dahlgren - Winter DIPA

Mathias Dahlgren – Winter DIPA

 

Slutsats

Vi hittade två favoritöl väl värt ett inköp, Gotlands Bryggeriets Winter Ale och Electric Nurse Underbar Jul. Rekommenderas! En överraskning var Spendrups alu-burk som fungerade förvånansvärt bra till maten. Mathias Dahlgren som var dyrast i testet var helt OK men ej värt varken procenten eller kronorna. Frosty Bulldog är ett bra val för den som ska köra efter några timmar och vill vara med på julbordet. Denna gång testade vi bara svenska julöl. I nästa del så blir det en annan inriktning.