Hälsingestintan satsar på så kallade mobila slakterier. Vilket innebär att djuren inte transporteras till ett slakteri utan slakteriet kommer till djuren. Detta innebär många fördelar i processen. På Hälsingestintans hemsida kan man läsa följande:
- konsumenten ska få tillgång till etiskt kvalitetskött
- spårbarheten på köttet ökar för konsumenten
- urvalet av utvalt kvalitetskött måste utökas för att möta efterfrågan
- slakt på gården och transport till eget styckeri för hängmörning
- ingen vill ha slakttransporter
- stressfri slakt ger bättre kött
- djurhållningen ska hålla världsklass
- djuren slaktas i sin hemmiljö
Britt-Marie Stegs som är VD säger så här:
”Det här är nästa steg i den redan världsberömda svenska djuromsorgsmodellen, att ta bort transporter i samband med slakt är ytterligare ett sätt att ta hänsyn till djurens välbefinnande. Kvaliteten på köttet ökar också, det är på alla sätt ett vinnande koncept som vi lanserar nu,
säger Britt-Marie Stegs, VD och grundare av Hälsingestintan”
Vi provar att göra köttbullar av denna etiska nötfärs som är mald av hängmörat kött. Förväntningarna är höga. Vi valde att göra köttbullar utan att krydda alltför mycket för att kunna göra en rättvis bedömning av själva nötfärsens smak.
Efter att ha kämpat lite med förpackningen så känner man att det doftar helt underbart gott för att vara ren köttfärs. Vi gör en traditionell köttbullssmet med ströbröd, ägg, salt, peppar och finhackad lök. Vid stekningen sen känner man också att det doftar lite godare än vanligt.
Efter att köttbullarna fått gosa till sig lite såsen också så är det dags att provsmaka. Doften avslöjade lite av hur det smakar. Smaken är lite annorlunda. Fast annorlunda på ett bra sätt. Det smakar mycket och gott. Sen blev såsen fantastisk också men man känner att det inte är den vanliga köttfärsen man använt.
Säger som Bengt Frithiofsson när han hittat en höjdare: ”Det är bara att köpa”. Dels för att det är väldigt gott men också för är lite bättre för djuren.