Köttfärsbloggen.se

Blogg

Jordgubbar, växthus- och frilandsodlade

Inga kommentarerFinns det något godare än solvarma mörkröda jordgubbar? Nåja, så ser dom ju inte alltid ut och säsongen är ju kort. När våra svenska läckra frilandsodlade finns så man får passa på! I slutet av säsongen brukar de ju reas ut också. Utmärkt för den som vill frysa och plocka fram senare. Koka egen sylt tar ca 15 min, blanda med syltsocker i önskad mängd och låt svalna. Njut av sylt direkt tillsammans med tunna frasiga pannkakor och lättvispad grädde.

Vill passa på att tipsa lite om säsong och kvalité angående jordgubbar så här års. De som kommer från svenska växthus är riktigt smakrika och goda men inte som de frilandsodlade såklart. Hur vet man hur de odlats? Jo, i princip kan man titta på förpackning. I pappkartong utan lock, lika med Svenska frilandsodlade. I plastask utan lock, utländska. I mindre plastask med lock – svenska växthusodlade.

En bra tumregel angående import är att skölja noga. De är extremt mycket  mer behandlade än våra svenska. Om man av någon anledning ska köpa utländska jordgubbar så skall man satsa på dom belgiska. Dom är oftast godast.

Lime och sockermarinerade jordgubbar funkar att göra på alla sorters gubbar och är supergott till glass och grädde. Bara att skiva jordgubbar och spruta limejuice över och sedan strösocker efter behag. Låt stå ett par timmar i rumstemperatur med plastfolie över. Det för att slippa andra jordgubbsintresserade varelser. Rör om någon gång under tiden. Servera med glass, vispgrädde och krossad Dajm! En och annan kalori men ibland är det skönt att bara strunta i det och njuta!

Förövrigt är lime en smakförstärkare i naturlig form som får vilken frukt som helst att smaka mer.