Köttfärsbloggen.se

Blogg

Test av julöl – 2017

Inga kommentarer



Ja då va det dags att berätta för dig vilken julöl som du ska välja inför stundande mingelkvällar och julbord. Eftersom vi i år av någon anledning börjat göra en pepparkaksstad med tillhörande detaljer så kunde vi inte stå och mysa med våra öl och en sillbit som vi brukar. Istället bakade vi delar till staden och fick anlita tonåringen för dokumentation om Ölen.

Startfältet ser ut som följer:

 

Samuel Adams, Winter Lager

(AVB 5,5%, Systembolagets nummer: 11363)

Flaskan pryds av en uggla med tuff attityd som verkar redo för vilken svart pist som helst. Inte särskilt mycket jul men som namnet säger så är det en så kallad Winter Lager. Då man stjälper upp brygden fylls glaset av en bärnstensfärgad dryck med svag men ändå julölig doft. En julöl för lagerlovers.

Men vem uppskattar lager när det finns så mycket annat i julölshyllan? Efter lite eftertanke så kom vi ändå på några stycken. Bland annat Rudolf med röda mulen som svalkar sig med en kall Winter Lager efter dagens träningspass med släden. Trevlig mingelöl som inte kräver några tillbehör och som kan uppskattas av såväl törstiga julölsfantaster och icke-julölsfantaster.

Betyg: 3 kluttar av Aki och 4 kluttar av Stina

 

Harveys Christmas ale

(AVB 7,5%, procent Systembolagets nummer: 11622)

Då blev det lite annat. Som vanligt kollar vi etiketten först. Den är röd, den har tomte. Det ser ut som man har slängt dit det som måste vara på etiketten. Christmas, tomte och rött. Lite slarvigt intryck får man, som om det vore bråttom.

NÅ, fyller glaset och panelen utbrister -Oj vilken färg! Den är nästan röd, härlig. För alen mot näsan och i samma ögonblick uppstår bekymmersstreck i pannan. Vi beskriver doften som konstig och tänker positivt och säger att den kanske smakar bättre än doften? Åh herregud! Ganska spritig. Provar igen. Näe dra!!! Kommer en icke angenäm smak krypandes som hänger kvar. En spritig sådan. En panelmedlem springer mot diskbänken och trycker i sig pepparkaksdeg och menar att det går att dämpa det värsta med deg. Det exakta ordet va ”skyddar”. Clark Griswold åker under lastbilen och fastnar. Isporjektilen åker genom grannens ruta och pajjar bang olufsenstereon . Tyko Jonsson sover skönt men vaknar med ett ryck av julottan som startar med en hisklig orgelmusik. Aldrig mer.

Betyget blir en halvsmashad köttfärsklutt.

 

Rogue Ales, Santa’s Private Reserve

(AVB 5%, procent Systembolagets nummer: 11360)

Julig etikett med en tomte som är på ett till synes livligt partyhumör. Han ser lite småberusad ut. Fin färg igen men så har det ju sett ut hittills. Doften då? Doftar inget. Har vi blivit bedövade tro? Man kan ana en liten angenäm doft  men den är svag. Smaken är mainstream och tråkig. Händer liksom inget. Drar inte åt nåt håll men är heller inte äcklig. Cousin Eddies frukostöl i samband med tömning av septiktank på gatan.

Betyg: Ett svagt 3 klutts mainstreambetyg.

 

Freeze Warning

(AVB 8,9%, Systembolagets nummer: 11865)

Freeze Warning. Eller den kanske borde kallas Freeze Warming? Med sinna 8 komma hejdå är det den starkaste i startfältet. Etiketten är inte den juligaste. Nästan inte ens vintrig. En tappkran liksom.

Smaken var angenäm. Många smaker blandas i en komplex sammansättning.  Det började dock brinna efter en stund. Man kände var klunken var nånstans.

Måste ändå säga att det är en mycket trevlig öl efter att maten har ätits och det ha lugnat sig lite. Sitta och mysa i ren Ernst-anda bland granrisbuketter äpplen och hemmagjorda ljuskronor.

 

Fullers, Old Winter Ale

(AVB 5,2%, Systembolagets nummer: 11640)

Årets batch av numera klassiska Old Winter Ale! Det är lika självklart för oss att inhandla denna som att titta på Kalle Anka klockan 15.00 på julafton. I år är den tillbaka i högform. Klockan är definitivt 15 och Arne Weise tänder ljuset med sin stora ask tändstickor. Känslan är där, allt sitter på plats. Ett självklart val till julbordet. Det är just när man smakar med julmat som den kommer till sitt rätta element. Vi smakade med alla komponenter som man kan hitta på ett julbord. Med en rejäl klick Västerviks senap på skinkan tappade den dock lite smak men det är helt överkomligt.

 

Några tidigare tester av julöl:

Julöl 2016 – Del 1

Julöl 2015 – Del 1