Köttfärsbloggen.se

.

Blogg

Skogens guld, svampar och svampmackor

Inga kommentarer

Helgen bjöd ju på ett utmärkt promenadväder med härlig luft och solsken, bra för kroppen! Vi bestämde oss för att styra oss till skogs och tog med en liten påse ut ifall skogen skulle bjuda på svamp. Med en realistisk inställning att hitta noll svamp promenerade vi runt bland stock och sten. Vi hittade faktiskt en liten samling med godingar av olika slag. Räckte till tre stycken smaskiga små toasts. Rätt mycket jobb för tre toasts men det var det värt.

Detta behöver du för att göra svampmackorna:

Toastbröd, som du steker i smör. Färskost, jag valde kantarellost. Stekt svamp, syltad rödlök och parmesanost i flagor. Min favorit blev den med trattkantareller. Man kan också göra mindre varianter, kanske en fjärdedels toast och ha som plockmat.

Extra svamptips: Den bleka taggsvampen har små fina taggar under sig. Ta bort dom innan du stekar svamparna. Annars är hela stekpannan fullt av taggar. Dom är inte farliga men det ser så stökigt ut i pannan.

En köttfärsbloggare i skogen.

En köttfärsbloggare i skogen.

Nån sorts omogen röksvamp. Låt bli.

Nån sorts omogen röksvamp. Låt bli.

Nån sorts ludd. Det tar vi inte med oss.

Nån sorts ludd. Det tar vi inte med oss.

Nåt oätligt. Låt den vara kvar.

Nåt oätligt. Låt den vara kvar.

Blek taggsvamp

Från vänster i svampgänget: Blek taggsvamp, trattkantarell, gul kantarell.

Undvik!

Låt bli!

Till slut började vi hitta ätliga svampar.

Till slut började vi hitta ätliga svampar.

 

 

 

Test av ekologisk öl

Inga kommentarer

Vad är det för skillnad i smak på vanlig och ekologisk öl? Kan det vara gott? Det skall vi ta reda på. Vi testar fyra olika ekologiska öl. Det blir två lager, en IPA och en pilsner. Låter nästan som en Bellmanhistoria. Det var en IPA, en lager och en pilsner som gick till en bar…

Nåja, efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar hela tiden men det känns som att ölen inte riktigt har hängt med. Det är främst trenden med mikrobryggerier som har dominerat ”ölscenen”. Men det borde bara vara en tidsfråga innan det finns ett bra sortiment av ekologisk öl. I eko-öl är det i huvudsak malten som är ekologisk, ibland även humlen.

Hur smakar då ekologisk öl? Är det godare eller får den nån bismak som man inte är van med? Vi provar. Det bör tilläggas att vi har gjort testerna utan mat, endast grillchips fanns till hands, så en del smaker kanske gör sig bättre till mat.

Pistonhead Kustom Lager

Ekologisk öl - Pistonhead Kustom Lager

Ekologisk öl – Pistonhead Kustom Lager

Denna lager är lite första-seedad här eftersom det är lite av ”husets öl” hos Köttfärsbloggen. Det är en god bruksöl som funkar i många lägen. Funkar lika bra som en aw-öl som till en middag på en vardag. Balanserad smak, prisvärd och organisk. Alla rätt helt enkelt. Har du inte provat så rekommenderar vi att du gör det.

Namn: Pistonhead Kustom Lager

Typ: Lager

Alkoholhalt: 4,9%

Bryggeri: Brutal Brewing

Nummer hos Systembolaget: 1454

 Oxford Gold

Ekologisk öl - Oxford Gold

Ekologisk öl – Oxford Gold

En engelsk lager från ett 200 år gammalt bryggeri. Det måste ju blir bra. Efter upphällningen ser vi att det är en fin färg på brygden. Etiketten utlovar ”fruity flavoures”. Efter att tagit ett par rejäla klunkar så känner vi en viss ton av nektarin. Det känns lite som att dom gjort en bra öl från början men sen slängt i en nektarin.  Slutgiltiga produkten når inte riktigt hela vägen. Kommer inte att köpas hem igen. Den får två köttfärskluttar.

Namn: Oxford Gold

Typ: Lager

Alkoholhalt: 4,6%

Bryggeri: Brakspear Brewery

Nummer hos Systembolaget: 1533

Napa Smith Organic IPA

Ekologisk öl - Napa Smith Organic IPA

Ekologisk öl – Napa Smith Organic IPA

– ”Ååh, det här var angenämt”.  Var första spontana reaktionen.

Den ser väldigt trevlig ut efter att man hällt upp den.  Mycket god, med citrustoner, närmare bestämt blodgrapefrukt.  Beskan är väldigt framträdande. Ena panelmedlemmen brukar inte vara så förtjust i det men i denna var det bra. Smaken är riktigt bra och balanserad. Panelen gillar! Kommer definitivt att köpas in igen. Fyra köttfärskluttar blir det i betyg.

Namn: Napa Smith Organic IPA

Typ: IPA

Alkoholhalt: 7,0%

Bryggeri: Napa Smith Brewery

Nummer hos Systembolaget: 1695

Martha Krieger

Ekologisk öl - Martha Krieger

Ekologisk öl – Martha Krieger

Ofiltrerad tysk lager. Den är väldigt tysk. Lite söt och lite weissbier-varning. Smaken är ganska neutral, liten beska finns,  inget man jublar över men man blir inte ledsen heller. Sen kommer eftersmaken och den lilla beskan försvinner och byts ut mot humle. Nja, ganska slätstruken. Kommer nog inte att hamna i korgen igen,

Namn: Martha Krieger

Typ: Spitzenpilsner

Alkoholhalt: 4,7%

Bryggeri: Riedenburgen Brauhaus

Nummer hos Systembolaget: 1662

 

Summering

Vi har två vinnare och två förlorare. Pistonhead har ju varit en vinnare hos oss redan då det är husets öl. Napa Smith var överraskande bra och kommer att finnas i köttfärsbloggens kylskåp igen. Martha och Oxford däremot kommer att förpassas till ölkyrkogården.

 

Något är på gång

Inga kommentarer

Köttfärs blandad med färsk salsicca. Nytt recept på gång. Kommer snart till en köttfärsblogg nära dig.

What the färs is going on? #köttfärs #korv

Ett foto publicerat av Köttfärsbloggen (@kottfarsbloggen)

Första ugnen med wifi

Inga kommentarer

Läste precis en artikel om en ugn med wifi som skall lanseras nästa år (2016). Det var väl bara en tidsfråga innan det skulle ske. Kylskåp med wifi har ju funnits ett tag men det känns som det inte riktigt fått genombrott än.

Vad kan man då göra med denna framtidsugn? Man kan självklart styra den på olika sätt med smartphone eller tablet. Bland annat kan man då starta igång tillagningen, ändra temperatur, luftfuktighet eller byta funktion helt och hållet. Man kanske vill köra varma mackorna på ”grill” sista stunden och då slipper man resa sig från soffan.

Den kan också påminna om när det är dags att göra en insats i matlagningen. Också bra för den som vill slöa i soffan så mycket som möjligt (eller göra nåt annat kreativt).

Det nästan bästa (eller roligaste) är att det finns en inbyggd kamera så man kan få live-feed från ugnen direkt i telefonen (läs, soffan). För ”socialmedianördar” (yours truly) kan denna feed också skickas till sociala medier. Oklart om ugnen klarar det själv eller om man måste göra det genom appen. Äntligen kan man dela med sig av hela förloppet när julskinkan skall griljeras. Det kommer att vara en tid före detta och efter.

Jag får i alla fall lite habegär när jag läser om denna. Mest kanske för nörden i mig jublar. Man får väl ta med det i önskelistan till tomten.

Vad har lagad mat med hjärnan att göra.

1 Kommentar

Vad är skillnaden mellan människor och djur?

Det här med hjärnan? Varför är vår hjärna så speciell? Den är ungefär lika stor som en random aphjärna. Det finns många olika hjärnor som är större än våran men ägarna till dom är inte med i MENSA direkt..

Vad som gör hjärnan verksam är neuroner. Man borde då kunna anta att högre antal neuroner borde vara likställt med mer aktivitet och därmed högre intelligens.

Fast om man jämför olika typer av hjärnor oavsett storlek med ungefär samma mängd neuroner så kan man se att vår hjärna inte är speciell i det avseendet på nåt sätt. Vår hjärna följer ett mönster som andra hjärnor. Det finns mängder med hjärnor med lika många neuroner och som kräver lika mycket energi för att fungera som vår.

Hur kommer det  då sig att vi har tågförseningar, politiker, musikgenrer, ironi och partyhattar medans alla andra djur med samma antal neuroner som vi och samma kroppsstorlek i bästa fall äter myror på pinne.

Svaret ligger i att hjärnan kräver rätt mycket energi för att kunna fungera på ett bra sätt. En stor del av all energi vi stoppar i oss går åt att hålla hjärnan verksam. Vad ägnar dom flesta djuren större delen av sin vakna tid till? Jo, till att trycka i sig så mycket mat som möjligt. Antingen genom att hänga på en gren och äta löv eller att smyga bland gräs och springa ifatt middagen (och andra mer obskyra sätt…). Men vi kom på en fantastisk grej nånstans i evolutionen som gjorde att vi fick övertaget. Nåt som gjorde att vi inte behöver springa ifatt vår middag utan kan stå nånstans och säga vad vi ska ha och det kommer till oss. Det vi kom på var matlagning.

Det var helt avgörande i vår resa mot att hamna på toppen av näringskedjan. På grund av att vi lagar vår mat så behöver inte vår kropp ägna all energi åt att bearbeta maten utan kan kan göra massa andra saker som att forska i varför vår hjärna har det bättre än andra hjärnor. Vi fick helt enkelt tid till att börja fundera på saker som köksinredning, karriär, selfies och guacamole.

Det är till om med så att det är grund av att vi började laga mat som vi nu kan njuta av själva tillagningen och resultatet istället för att vara nåt nödvändigt man måste göra för att överleva. Jag är ju inte Hindu och har således aldrig varit ett marsvin men jag tror inte att deras hjärna tillåter dom att njuta av maten och bli besvikna eller fulla av glädje beroende på vad som serveras i skålen.

Så livet är matlagning och matlagning är livet. Tänk på det nästa gång du njuter av en tugga smarrigt parmesankex. Matlagningen har tagit oss dit vi är nu.

Och tummarna.

Jordgubbar, växthus- och frilandsodlade

Inga kommentarer

Finns det något godare än solvarma mörkröda jordgubbar? Nåja, så ser dom ju inte alltid ut och säsongen är ju kort. När våra svenska läckra frilandsodlade finns så man får passa på! I slutet av säsongen brukar de ju reas ut också. Utmärkt för den som vill frysa och plocka fram senare. Koka egen sylt tar ca 15 min, blanda med syltsocker i önskad mängd och låt svalna. Njut av sylt direkt tillsammans med tunna frasiga pannkakor och lättvispad grädde.

Vill passa på att tipsa lite om säsong och kvalité angående jordgubbar så här års. De som kommer från svenska växthus är riktigt smakrika och goda men inte som de frilandsodlade såklart. Hur vet man hur de odlats? Jo, i princip kan man titta på förpackning. I pappkartong utan lock, lika med Svenska frilandsodlade. I plastask utan lock, utländska. I mindre plastask med lock – svenska växthusodlade.

En bra tumregel angående import är att skölja noga. De är extremt mycket  mer behandlade än våra svenska. Om man av någon anledning ska köpa utländska jordgubbar så skall man satsa på dom belgiska. Dom är oftast godast.

Lime och sockermarinerade jordgubbar funkar att göra på alla sorters gubbar och är supergott till glass och grädde. Bara att skiva jordgubbar och spruta limejuice över och sedan strösocker efter behag. Låt stå ett par timmar i rumstemperatur med plastfolie över. Det för att slippa andra jordgubbsintresserade varelser. Rör om någon gång under tiden. Servera med glass, vispgrädde och krossad Dajm! En och annan kalori men ibland är det skönt att bara strunta i det och njuta!

Förövrigt är lime en smakförstärkare i naturlig form som får vilken frukt som helst att smaka mer.

Tjuvstart på grillsäsong

Inga kommentarer

Vevade igång grillen häromdagen. Tjuvstartade grillsäsongen lite. Det var fint väder och jag ville kolla så att allt funkar som det ska med grillen. Tråkigt om det är nåt som inte lirar när man förberett värsta grillmiddagen. Vi har en gasolgrill vilket det finns delade meningar om ifall det ens är att grilla på riktigt. -”Du vet att det du gör är att steka”, har man fått höra några gånger. Kommer denna säsong att skaffa en kolgrill också så att man kan välja efter behov. Väl dags för grillningen hade vädret tagit vägen någon annanstans. Snålblåst och kallt. Aki fick gå ut och grilla själv.

Nåväl, det blev i alla fall ett par rejäla Ica Selection Ribeye. Närmare bestämt två 400 grammare. Pang! Till det fixade vi klyftpotatis som gosat i rikligt med olja, salt, peppar och en turkisk ”köttfärskrydda”. Vet inte riktigt vad den turkiska kryddan innehåller. Vi köpte den i Istanbul och tänkte att den skulle passa bra till köttfärs men den kommer verkligen till sin rätt på pommes frites, stekt potatis och klyftisar. Mycket smarrigt blir det. Till det fick vi grillade champinjoner. Rätt spartanskt.

Köttet blev fantastiskt. Tjockisarna grillades 3 minuter per sida och resultatet blev medium rare. Det visade sig dock att 400 gram var alldeles för mycket att tampas med så dagen efter fick vi också en supergod pasta med kött, lök, paprika, färska tomater och chili creme fraiche. Och det blev dessutom matlådor av det till jobbet. Glöm inte att göra sås först och allra sist innan servering i med köttet. Annars blir köttet segt och överlagat.

Nu skall bara vädret ordna upp sig så att man kan börja grillsäsongen på riktigt. Det har ju hittills varit under all kritik.

Hälsingestintans etiska nötfärs

Inga kommentarer

Hälsingestintan satsar på så kallade mobila slakterier. Vilket innebär att djuren inte transporteras till ett slakteri utan slakteriet kommer till djuren. Detta innebär många fördelar i processen. På Hälsingestintans hemsida kan man läsa följande:

  • konsumenten ska få tillgång till etiskt kvalitetskött
  • spårbarheten på köttet ökar för konsumenten
  • urvalet av utvalt kvalitetskött måste utökas för att möta efterfrågan
  • slakt på gården och transport till eget styckeri för hängmörning
  • ingen vill ha slakttransporter
  • stressfri slakt ger bättre kött
  • djurhållningen ska hålla världsklass
  • djuren slaktas i sin hemmiljö

Britt-Marie Stegs som är VD säger så här:

”Det här är nästa steg i den redan världsberömda svenska djuromsorgsmodellen, att ta bort transporter i samband med slakt är ytterligare ett sätt att ta hänsyn till djurens välbefinnande. Kvaliteten på köttet ökar också, det är på alla sätt ett vinnande koncept som vi lanserar nu,
säger Britt-Marie Stegs, VD och grundare av Hälsingestintan

Hälsingestintans mobila slakteri

Hälsingestintans mobila slakteri

Vi provar att göra köttbullar av denna etiska nötfärs som är mald av hängmörat kött. Förväntningarna är höga. Vi valde att göra köttbullar utan att krydda alltför mycket för att kunna göra en rättvis bedömning av själva nötfärsens smak.

Efter att ha kämpat lite med förpackningen så känner man att det doftar helt underbart gott för att vara ren köttfärs. Vi gör en traditionell köttbullssmet med ströbröd, ägg, salt, peppar och finhackad lök. Vid stekningen sen känner man också att det doftar lite godare än vanligt.

Efter att köttbullarna fått gosa till sig lite såsen också så är det dags att provsmaka. Doften avslöjade lite av hur det smakar. Smaken är lite annorlunda. Fast annorlunda på ett bra sätt. Det smakar mycket och gott. Sen blev såsen fantastisk också men man känner att det inte är den vanliga köttfärsen man använt.

Säger som Bengt Frithiofsson när han hittat en höjdare: ”Det är bara att köpa”. Dels för att det är väldigt gott men också för är lite bättre för djuren.

Köttbullar på Hälsingestintans etiska nötfärs.

Köttbullar på Hälsingestintans etiska nötfärs.

Tacos! Mexikanskt och svennebanan.

Inga kommentarer

Tacos!

Vårat kära fredagsmys, Sveriges nationalrätt efter oxfilépizzan med bea. I affären står det klart och tydligt skyltat att i den här sektionen kan du hitta mexikansk mat eller Tex Mex.

Som med alla mattyper som kommit till Sverige innan 1990(?) så måste man försvenska maten så att den passar våra skandinaviska känsliga gommar. Inte si och inte så. Undrar t.ex. om kineserna känner till fyra små rätter eller den kalopsliknande rätten som serverades när det begav sig. Samma sak gäller då tacos.

På Södermalm i Stockholm finns en s.k. taqueria (La Neta) som beskriver fenomenet:

”När vi i kom till Sverige och såg skylten om Mexikansk mat i affären gick vi genast dit men till vår förvåning kände vi inte igen nånting från hemlandet.”

Ungefär så.

Vi bestämde oss för att göra ett inlägg med svennebanan-tacos och Mexikanska tacos i ett. All in, the more the merrier. Och för all del så är det ju trevligt med massor av plock och såser.

Men den där kryddpåsen, vad är det för vidrigt? Men barnen gillar den. Själv har jag svårt att känna doften av druvsocker och spiskummin ta över i köket. Tur att det finns många grytor och kastruller att laga i och den största utmaningen är ju allt hackande.

Så bjud in släkt och vänner och kanske nåt annat löst folk på tacos deluxe. Gärna i tid så alla kan hjälpa till att hacka, röra och duka.

Vad hade vi då på bordet, förutom hackad gurka, tomat, lök, sallad?

Pulled pork. ”rubba” en fläskkarré med lämplig kryddblandning. In i ugnen i cirka tre timmar tills den går att dra isär med en gaffel.

Flankstek. Marinera, grilla och skär i lagom bitar.

Picklad rödlök. Koka ättika socker och vatten. Strimla löken i lagen och in i kylen över natten.

Tre olika Guacamole. En som mer är som en avocadodipp av avocado, creme fraiche och vitlök och lite peppar. En mer äkta guacamole med bl.a. koriander och en tredje med rödlök och lime.

Pico De Gallo. Hackad lök, hackad tomat, hackad chili, koriander och lime. Standardsnacks till ölen i Mexico.

Cheddarost.

Drick Corona, tequila och lyssna på mariachimusik medan ni lagar.

 

tacos-extra-allt (7)

Pulled pork. Tar lite tid men är egentligen enkelt att göra.

tacos-extra-allt (5)

Marinerad flankstek.

tacos-extra-allt (1)

Tre guacamole amigos.

tacos-extra-allt (3)

Corona känns rätt.

tacos-extra-allt (4)

En stor sombrero för den rätta feelingen.

tacos-extra-allt (9)

Såser, geggor, röror.

tacos-extra-allt (6)

Flanksteken.

tacos-extra-allt (8)

Mera såser

tacos-extra-allt (2)

Picklad rödlök, chipotlesås.

Vanlig tomat, gurka, lök och avokadodipp.

Vanlig tomat, gurka, lök och avokadodipp.

Panelen testar några nya öl

Inga kommentarer

Skulle handla lite vin till middagen och fastnade lite i ölhyllan på jakt efter några nya öl att testa och hittade två. En amerikanare och en engelsk.

Ballast Point Fathom IPL

Länk till Systembolaget

Det här är en India Pale Lager som är en relativt nyutvecklad ölstil som är en korsning mellan lageröl och IPA vilket princip blir en starkare lager med mycket humle. På baksidan (om en burk nu kan ha en baksida?) står det att den är förfriskande och av lättdrucken natur med lagom djup.

Vi häller upp. Det blir ett fint skum. Färgen gyllenbrun som en ”standardlager”. Lukten är lite blommig, nästan lite parfymig. Vi går vidare till att ta ett par rejäla klunkar. Ansiktet vrids på nåt odefinierbart sätt. Det här var inte gott. Smaken har inget med lukten att göra. Det blir nåt helt annat. Det smakar som om det skulle vara nåt fel med det. Väldigt söt humle. Provar med att äta några grillchips innan för att se ifall karaktären ändas. Det resulterade i rysningar. Köttfärsbloggen rekommenderar inte. Hoppa över.

Ballast Point Fathom

Ballast Point Fathom

Crystal – Rye IPA

Länk till Systembolaget

Andra ölen i startfältet är brygd på råg- och kornmalt, därav ”Rye IPA”.  På baksidan skriver man rätt specifikt att ölen passar till fajitas, fulladdade hamburgare och kyckling madras.

Ölen har en fin färg och luktar gott. Vi tar en klunk och en enig jury tycker att den har en eftersmak som inte är så jättegod. Svårt att bestämma vad det är men det är nån bismak som inte är angenäm. Spelar inte så stor roll ifall man har tagit nåt att tugga på innan. Smaken finns där ändå. Även mycket beska finnes.

Inget som bloggen rekommenderar. Finns miljarder med andra öl som är bättre.

Crystal RYE IPA

Crystal RYE IPA