Pepparkakshuset måste bort, det måste väck det måste förgöras! Hur ska man förgöra ett pepparkakshus? Köttfärsbloggen la upp frågan i en Facebook-grupp med 4000 medlemmar där man fick rösta på: Köra över med bil, kasta från andra våningen, blötlägga i vasken eller spränga pepparkakshuset, det sistnämnda vann omröstningen. Det kan verka enkelt att bara krossa ett hus gjort av pepparkaka men faktum är att köttfärsbloggens pepparkakshus stod pall för ganska mycket pyroteknik innan det till sist fick ge vika. Efter att ha sprängt huset med 3 st raketer stod den präktiga krystyrfyllda gaveln kvar för sig själv , hihi. Så om ni nu vill ha ett gediget hus byggt som står pall för det mesta så finns jag att kontakta.. på konsultbasis förstås. Allt finns förstås filmat och fotat så titta och njut för nu är pepparkakshuset slut!
Premiär! Köttfärsbloggen äter ute.
Första inlägget i kategorin Köttfärsbloggen äter ute. I denna kategori kommer jag och eventuellt sällskap att ge omdöme och betyg på krogar som jag besökt. I kategorin bedöms:
- Lokalisering – nära till?
- Myskänsla, trevnad rent visuellt.
- Personal, service.
- Maten.
- ”Det lilla extra”.
- Prisvärdhet.
Jag och min man bestämde oss för att googla och peka ut några kandidater till veckans söndagsmiddag. Vi är lite oense men inte helt. Båda är överens om att det inte blir hamburgare. Efter en stunds överläggande väljer vi ”Spisa hos Helena”. Vi hade alltså ingen aning om vad vi hade valt utan kollade snabbt på menyn och bestämde.
I dörren välkomnas vi av troligtvis Helena själv som omfamnar min man och börjar skratta och småprata. Här skall man känna familjekänslan. Borden är enkla, dukat fint, tända ljus och små ljuslyktor lite här och var. Stolarna är vadderade, ingen risk för träsmak.
Vi sätter oss och det tar ungefär en minut så finns det en stor karaff vatten på bordet och dryck beställs. Efter ytterligare tre minuter kommer en liten gullig korg med små brödbitar av olika slag. Till det ett uppvispat röd-rosa smör. Det är inte lingon eller jordgubbe. Det är sött. Efter en stund får vi be om facit. Svaret är rödbeta. Så gott! Kombinationen med det mörka brödet är verkligen en hit!
Jag bestämmer mig för att äta ett s.k. söndagsmeny-erbjudande med 2 rätter. Förrätt är en Toast Skagen. Eftersom stället hittills har levererat så inbillar jag mig att dom kan leverera detta. Och det kan dom.
Åh, vad god. Åh.
Sitter och berömmer denna mackan om och om igen. Den är faktiskt så god att den får högsta betyg av mig. Det är helt enkelt den godaste Toast Skagen som jag har ätit.
Varmrätten är inte sämre den. Risotto med Karl-Johansvamp, scampispett och grillade grönsaker. Det är så himla gott. Sitter och mumsar som värsta ”Hur mår Bob”. Mannens ryggbiff med chilibearnaise går inte heller av för hackor. Perfekt grillad med kappan kvar. Chilibearnaisen är inget hel- eller halvfabrikat, den är mycket smarrig med precis lagom mycket chili i. T.o.m pommesen är är god. Frasiga och lagom tjocka.
Slutbetyg:
Lokalisering.
10 – 15 minuters promenad från Stockholms Central ligger denna pärla.
Mysfaktor.
Den är hög och man sitter skönt.
Personal.
Är mycket trevlig och har ett öga för när gästen vill ha uppmärksamhet. Snabbt på plats och plockar och fixar.
Det lilla extra.
Måste vara brödet och rödbetssmöret som det överraskas med.
Priset.
Min tvårätters kostade 220 kronor vilket är helt otroligt med tanke på kvalitén. Prisvärt, inget att snacka om. Besök!
Vad kan vara bättre? En lite citronbit till skagenmackan och kanske fråga om man vill ha kaffe och dessert efteråt.
Köttfärsåret
Ett nytt år är fött, ett oskrivet blad. Tolv härliga obokade månader.
När jag tänker på ett år så ser jag i huvudet en cirkel med månader och dagar som en klocka ungefär. Fast lite mer oval.
Blickar jag tillbaka på 2014 så är det ”klottrat” i hela äggklockan. Varje dag är ifylld och jisses vad det har bjudits på upplevelser! Ett startskott för 2014 i Berlin och ett avslutande hemma med så kallad julårsafton.
2014 har köttfärsbloggen fått ett fint kök att färsa i. Måste säga att höjdpunkten bloggmässigt för året måste bli pepparkakshuset. Det är också så jobbigt att göra att man aldrig vill göra nåt liknande igen.
Ser nu fram emot att göra nya inlägg och att få nya upplevelser och idéer.
Gott nytt färsår!
Köttfärsbloggens Pepparkakshus
JA!
Vi bygger ett pepparkakshus!! Åh vad roligt. Vi kan dekorera det och inreda det. Vi kan göra köttfärsbloggens kök, vi kan, vi kan. Max brainstorming och massor med bra och roliga idéer kom vi fram till. Själva byggandet visade sig dock inte vara så glamoröst och roligt som idéerna. Under en ganska så lång tid har vi haft olika husdelar liggandes över delar eller hela matbordet eller i ugnen eller på köksön. Delarna är stora. En husgavel är drygt 30 cm bred till exempel. Efter ett antal torktimmar, dekorerande, 2 jätteomgångar pepparkaksdeg och 5 satser och 2 köpetuber kristyr är resultatet nu färdigt. Man får lov att erkänna att det är ett ballt hus men jag säger bara en sak: ALDRIG MER ett sånt här pepparkakshus! Om jag ska göra fler framöver någon gång får det bli i storleksordningen utedass. Punkt.
Julöl – sista delen
Då var det dags för den tredje och sista delen i köttfärsbloggens årliga test av julöl. Denna gång är startfältet hyfsat jämt. Det är är några lager och några ale med ungefär samma alkoholstyrka förutom den sista som drar iväg lite med sina 7,4%. Prisklasserna är blandade, allt från sedvanliga alu-burken till lite trevligare förpackningar.
Pripps Blå – Julöl
Typ: Mörk lager
Alkoholhalt: 5,0%
Systembolaget nummer: 11356
Pris : 15:90 (50 cl)
Veckans aluburk. Aluburkarnas juligaste utseende. På burken pratar dom om traditioner och drömmar om framtiden och att den är bryggd med julkänsla. Vet inte riktigt. Doften är svag och skummet försvinner på en gång, inget trevligt första intryck direkt. Smakar dock helt ok med tanke på förutsättningarna, i alla fall under tiden man har ölet i munnen. Så fort man svalt så sväljer man även smaken, förutom lite beska. Man får helt enkelt se till att ha ett konstant flöde med dryck i strupen.
Tillsammans med mat upplevs lite samma sak. Smaken försvinner snabbt tillsammans med prinskorv av god kvalitet.
Pistonhead – Christmas Carol
Typ: Mörk Lager
Alkoholhalt: 5,6%
Systembolaget nummer: 11397
Pris: 15:90 (50 cl)
Etiketten lovar att den innehåller nu ännu mer ”holiday horsepower”. Dom säger också att det är en ”beer of the holiday cheer”. Vi får väl se.
Vi häller upp och får se en rätt mörk, på gränsen till svart lager med svag doft där skummet försvinner rätt snabbt. Själva smaken går dock inte att klaga på, mycket gott är det till och med. Om man skall jämföra med Pripps som har samma pris så vinner denna med hästlängder. Finns ingen anledning att välja Pripps före denna, den hade som dom påstår: ”more holiday horsepower”.
Till mat är den också mycket bra, den till och med höjer sig lite ihop med smakrik mat.
”Duh, duh, duh, ha den äran, den är alldeles underbar.”
Helt klart testets mest prisvärda julöl!
Fuller´s – Old Winter Ale
Typ: Ale
Alkoholhalt: 5,3%
Systembolaget nummer: 11358
Pris: 23:90 (50 cl)
Inte särskild julig etikett fast det står ”Winter” med stora bokstäver. I övrigt påstår dom i etiketten att denna gör sig bäst med god mat. Återstår att se.
Vid upphällningen ser vi bärnstensfärgat öl med fluffigt skum och när vi smakar är den tvåstämmiga juryn eniga:
Godis!
Smaklökarna gör vågen flera varv och panelen är eniga om att är det en jul-ale man ska införskaffa inför dopparedagen så är det Fullers Old Winter Ale. Helt fantastiskt. Joy to the world! ”Bravo, excellente, bravissimo, Fullers ska vi ha!”
Jesus har återuppstått i skepnad av en julöl!
Solklar vinnare av alla julölen hittills. Som Bengt Frithiofsson skulle ha sagt samtidigt som han slår näven i bordet: ”Bara att köpa”!
Oppigårds – Winter Ale
Typ: Ale
Alkoholhalt: 5,3%
Systembolaget nummer: 11320
Pris: 27:50 (33 cl)
Etiketten med sommarbild ger inte direkt nån julkänsla att tala om. Antar att den föreställer självaste Oppigården, på sommaren. Ordet ”från” är ett ledord i texten på etiketten som beskriver ölet. Vatten från, humle från, maltsmaker från. Man kan nästan tro att den innehåller spår av från.
Vid upphällningen ser vi en fin färg med en distinkt skum. Testets bästa skum hittills. Smaken är bra och julig men panelen misstänker att denna inte får en rättvis bedömning. Vi är fortfarande lyriska över Fullers Old Winter Ale. Det är som att att försöka vara en julvärd som levererar efter Arne Weise.
Efter att vi smakat Oppigårds kan vi dock berätta att den nya julvärden matchar Arnes galoscher. Mycket bra till maten, Rekommenderas.
K9 – Winter Ale
Typ: Ale
Alkoholhalt: 7,2%
Systembolaget nummer: 11012
Pris: 27:90 (33 cl)
Etiketten avslöjar att man tappar både vett och etikett och ansiktet efter att man upplevt vallan på denna brygd. I övrigt säger inte etiketten så mycket mer än att den innehåller vatten, humle, malt och jäst. På tio språk.
Det är en mörk historia med god lukt som vi häller upp. Smaken är väldigt god men inte särskilt julig. Att den innehåller 7,2 procent alkohol känns inte direkt så man måste vara lite försiktig så att man inte får tomtar på loftet.
Tillsammans med mat så händer det något med Flying Dogs julöl. Smaken lyfter sig ett snäpp och blir till och med juligare.
Som slutsats kan vi säga ett den fungerar bra till maten men gå över till något annat efteråt. Annars kan det sluta med att tomten blir far till alla barnen.
Summering
Det var ett starkt startfält den här gången men vi har alltså en solklar smakvinnare med Fullers Old Winter Ale. Ett måste. Mest prisvärd blir Pistonheads Christmas Carol. Prippsen är bäst av alu burkarna hittills om man jämför med dom som varit med i tidigare tester. K-9 funkar riktigt bra till mat som också Oppigårds gör.
Vill du läsa dom tidigare testerna så finns första testet av julöl här och det andra testet av julöl här,
Färsta advent
Då var det dags, nu börjar det!
Första advent. Med börja menas att hela december börjar med allt vad det innebär.
Kommer ihåg en tid då jag hade en så kallad todo-list som startade dagarna före första advent. Den sträckte sig ända fram till självaste julafton. Ibland stod jag och slog i alla julklappar på julaftonsmorgon. Lagom till Kalle Anka var man helt slutkörd. Vilken stress! Något slags självförvållat program som jag skapat för den perfekta julen. Jag tror att det många gånger blev väldigt bra också men att det kan bli minst lika bra ändå, utan allt det där. Två saker att ha med sig: be om hjälp och det blir jul ändå. Det ända jag kan sakna med den tiden (som jag lovar att återuppta som pensionär) är: välja fina omslagspapper och snören, lacka paketen och skriva rim på allas julklappar. Det skall jag göra sen, sen…
Trevlig, mysig och stressfri första advent till alla köttfärsdiggare önskar Köttfärsbloggen.
Test av julöl – del 2
Andra delen av test av julöl 2014. Om du har missar del ett i julölstestet så hittar du den här. Den här gången testas det en svensk, en dansk, en irländsk och två amerikanska julöl.
Öl som testas:
- Mariestads Julebrygd
- o’Haras Christmas Velvet
- Mikkeller Holiday Ale
- Brew Dogs Santas Paws
- Lagunitas Holiday Ale
Mariestads Julebrygd
Typ: Mörk Lager
Alkoholhalt: 5,8%
Systembolaget nummer: 11338
Mariestads bjuder inte på något extra i förpackningsväg. Genom sin 50 cl aluburk kan man om man har jättebra syn se att det står ”Julebrygd” med blek svart text. Om burken inte skulle stå bland julölen kan den lätt misstas för att vara vad som helst faktiskt. De flesta känner till Mariestads logo och just därför väljer denna.
På baksidan kan man läsa att just denna är en svensk jultradition. Om det här är svensk jultradition så vill jag som traditionsbunden inte vara del av den jultraditionen.
Doften av ”svensk jultradition” finns nånstans i horisonten och jag kommer osökt att tänka på julgranar i nån pool på Kanarieöarna. Så mycket tradition finns i Mariestads julebrygd.
Första intrycket vid upphällandet är: det ser ut som julmust! Skummet är som julmustskum och färgen är svart. Skummet upplöses dock snabbt och det är som att allt annat också försvinner i samband med detta. Kolsyra doft och smak. Det första spontana uttrycket från panelen är: åh fy den smakar skit.
Efter att ha taget lite mat och sedan en klunk Mariestads julebrygd ändras utlåtandet till: den smakar ingenting. Det kan vara vad som helst jag dricker. Det går inte att identifiera den längre. Dessutom är nu all kolsyra borta.
Sammanfattningsvis så konstateras att budskapet måste förmedlas till folket i bestämd ton: Köp inte den här! Det är ingen svensk tradition att dricka äcklig brygd till jul och den här ska bara dansas ut ut ut!!! Annars tar glada julen slut slut slut.
o’Haras Christmas Velvet
Typ: Stout
Alkoholhalt: 6.0%
Systembolaget nummer: 11338
Testets hittills juligaste etikett. Vinterlandskap, tomteluvor och polstjärnan på vinterkall blåaktig himmel.
Doftar lagom behagligt. Stoutigt.
Smakar mest som en vanlig stout och inte så mycket bomfaderallanlej. Till maten fick dock O’haras äntligen lite ”velvet” över sig och kommer till sin rätt. En god matöl konstaterar panel, till och med en mycket god julmatsöl.
Mikkeller Holiday Ale
Typ: Ale
Alkoholhalt:8,0%
Etiketten är det första som får oss att välja just denna till vårat julölstest. God jul till någon från någon-etikett pryder flaskan. En julklappsetikett på etiketten. Man kan ge bort och skriva direkt på flaskan. Praktiskt för A-lagare emellan tänker jag.
Åh jäklar vilken färg och till och med på skummet! Det är det första spontana utlåtandet från samtliga panelmedlemmar angående utseendet.
Dags att smaka denna 8% starka Holiday Ale. Ho ho ho!! (Jultomten utbrister) Extremt smakrik och rejält med bäska. Alla smakparametrar uppskruvade till max.
Till maten ger Mikkeller inte heller vika. Den kan säkerligen kombineras med både habanerosenap och piripirisill. Köttbullesmaken ligger knappast kvar efter 2 klunkar Mikkeller. På förekommen anledning testar också panelen habanerosenap på köttbullen. Mikkeller sköljer bort även denna smak.
Mikkeller är stark i smak doft och färg och erövrar som sagt det mesta. Om man tänkt provsmaka något på julbordet som ser äckligt ut kan man förbereda med ett glas Mikkeller. En klunk av drycken så är allt annat i smakväg julgransplundrat. För mycket av det goda? Så tycker panelen.
Brew Dogs Santa Paws
Typ: Ale
Alkoholhalt: 4,5%
Systembolaget nummer: 11338
klassisk Brew Dog-etikett i julgrön färg med snöflingor. Så ser flaskan ut. Testets hittills svagaste alternativ om man inte vill dricka 8%-iga alternativ.
Vid upphällandet skummar den rejält och sedan stannar skummet kvar lite längre än som den ”första snön”.
Bra fart på doften!
Smakar rejält mycket både med och utan mat. Varken senap eller ris ala malta kan slå ut den kraftfulla smaken.
Gott ale till mingel, julbord eller både och.
Lagunitas sucks, Holiday Ale Brown shugga’ substitute
Typ: Ale
Alkoholhalt: 7,7%
Systembolaget nummer: 11338
Här har vi nog det längsta namnet, men så heter den. På ramen runt etiketten kan man läsa förklaringen till varför Lagunitas holiday ale fått detta långa namn. Dom ber helt enkelt om ursäkt att dom i år inte har kapaciteten att göra deras berömda brown shugga’ ale, därav namnet substitute. Etiketten på framsidan förutom det långa namnet visar följande: En korsfäst jultomtestjärna.
Trots etikettens ursäktande har panelen ändå ganska höga förväntningar då Lagunitas är lite utav en favorit.
Klassiskt ale utseende med ljuvlig doft av honung och sirap.
God smak såväl utan och till mat. Till maten framträder dock beskan lite mera och passar utmärkt till både senapen och köttbullarna.
För den som inte gillar mörkt och ändå vill ha något extra som passar till julbordet så kan Lagunita bidra till en å helga natt!
Test av julöl – del 1
Öl som testas
Köttfärsbloggens test av julöl. Vi testar fem öl i olika prisklasser och av olika typ. Vi bedömer flaskans utseende, story (ifall sån hittas) och etikett, färgen på ölen och doften. Vi bedömer också ifall den passar till mingel innan maten, till maten eller både och. Betygssättningen sker naturligtvis i form av köttfärskluttar.
- Frosty Bulldog
- Spendrups Julbrygd
- Sleepy Bulldog – Winter Ale
- Electric Nurse – Underbar Jul
- Mathias Dahlgren – Winter DIPA
Frosty Bulldog
- Typ: Seasonal Ale
- Alkoholhalt: 3.5%
Testets enda folköl.
En klassisk Gotlands bryggerietikett med sur Bulldog försedd med öronmuffar och snöflingemössa. Sätter en guldkant på tillvaron lyder texten på baksidan.
Färgen på Frosty är bärnsten möter cola. Doften är ingen överraskning men har man doftat så vet man hur den smakar. Funkar som dryck innan julbordet och även till sill, ägg och lök.
Ett julölsalternativ för den som inte vill ha starköl.
Spendrups Julbrygd
- Typ: Mörk lager
- Alkoholhalt: 5.3%
- Systembolagets nummer: 11350
Vi är skeptiska..
En klassisk 50 cl aluburk som lätt kan misstas för att vara en ”icke-julöl”. Endast texten på framsidan avslöjar att det är en julöl med ordet ”Julbrygd”. På burken kan man tydligt läsa följande: alkoholhalt 5,3% och 1 kr kan fås i pant.
Färgen är mörk och doften är svag, inget att hänga i julgranen.
Med mat funkar helt plötsligt Spendrups julbrygd överraskande bra, den kommer till sin rätt med sillen, löken och ägget och nya smaker framträder.
Sleepy Bulldog – Winter Ale
- Typ: Ale
- Alkoholhalt: 6.2%
- Systembolagets nummer: 11301
Vinterölets åh!
Här kommer Bulldogen Krut med en winterale som lyser upp i vintermörkret! Så lyder inledningstexten på etiketten och visst stämmer det. Själva framsidan är egentligen inte så ”winter” mer än den mörkröda färgen och en snöflinga ovanför vovven. Färg är mörkbrun.
Doften fyller köket med många influenser och tydlig fruktighet ala passions.
Smakar mycket och stannar kvar efteråt. Funkar bra som mingelöl eller till maten då dess smak framträder än mer och beskan får ett lyft.
Electric Nurse – Underbar Jul
- Typ: Porter
- Alkoholhalt: 4.2%
- Systembolagets nummer:11308
Underbara underbar jul!
Frostig och isig etikett bjuder Peter och Ida på, som kallar sig för ölarkitekter, (Fniss). Men faktum är att öltestets hittils enda lätta porter är allt annat än ett skämt.
Färgen är svart som natten när endast tomten är vaken.
Doften är ingen ringdans, det är allvar. Det både smakar och doftar mörk choklad. Lite bitter och mycket chokladsmak helt enkelt.
Konstaterar dock att underbar jul skulle gjort sig bäst till det varma bordet i form av köttbullar och jansons. Till sill blir betyget ok men smaken återkommer snabbt efter sillstopp. Kan troligtvis med fördel tas fram ca 30 min innan intagandet.
Mathias Dahlgren – Winter DIPA
- Typ: DIPA
- Alkoholhalt: 8.0%
- Systembolagets nummer:11344
Dags för prettodipa eller??
Mathias sticker ut med en etikett med siluetter av fiskar, skinka (eller är det lammfiol?) och en klassisk vevgramofon. Ordet ”winter” i stelt typsnitt är det enda som talar om vilken årstid man ska dricka denna dipa. En klassisk S:t Eriksflaska med rödmetallic-etikett.
Oj då, nu vart det ljust! Kådafärgad som en dipa och doftar också dipa, inte jul.
Med tanke på etiketten vill nog Mathias att vi ska äta lax till hans dipa men vi kör med matjes. Kraftig honungig smak och riktigt god men inte god jul. Här skiljer sig åsikterna åt på 2-manspanelen. En tyckte att det passade till maten (sillen) och en tyckte att den passade bättre för sig själv. En god kraftig 8%-ig dipa som kan intas på andra dagar är jul, det vill säga 8 måndader utav vårat ”winterår” och utan julmat. Mathias har tänkt.
Slutsats
Vi hittade två favoritöl väl värt ett inköp, Gotlands Bryggeriets Winter Ale och Electric Nurse Underbar Jul. Rekommenderas! En överraskning var Spendrups alu-burk som fungerade förvånansvärt bra till maten. Mathias Dahlgren som var dyrast i testet var helt OK men ej värt varken procenten eller kronorna. Frosty Bulldog är ett bra val för den som ska köra efter några timmar och vill vara med på julbordet. Denna gång testade vi bara svenska julöl. I nästa del så blir det en annan inriktning.
Fredagsmys eller fredagsstress
Idag är det fredag. Veckans längsta dag i väntan på att äntligen få andas. Så känns det för mig. Först är man hemma och ska göra sig själv klar plus barnen och allt det där gamla vanliga. Någon som i sista stund ropar : – Det är utedag idag mamma! Vi ska ha med oss… åh.. panik och ungefär lika kul som att vara klassmamma. Nödlösningsexpert blir man. Skalar en morot och det blir godkänt.
Alltid försenad och extra rufsig i håret. Sen är man på sitt arbete och på fredagar tittar man på klockan ganska många fler gånger än andra veckodagar. Brukar dela upp dagen i olika ”milstolpar”.
På jobbet har vi nåt som kallas fredagsfika. Någon arbetskamrat bjuder sina kollegor på gott bröd, pålägg i långa banor och hallonjuice. Om man skulle glömma ”sin” fikadag blir det inte bra. Dålig stämning. Sen slutar det med att någon annan springer iväg och handlar. Vi kan inte vara utan fikat helt enkelt. Första milstolpen. Efter fikat är det lunchen och sen på eftermiddagen är det 3-fikat. Sen är det hem! ”Lp-skivan bromsar”. NEJ det är inte hem! Det är till närmaste köpcentrum.
På parkeringen är det riktigt så man känner alla andras ”fredagsmyskänsla” Det är något irriterad körstil och efter varv nr 4 så blir det äntligen en lucka över. En plats att parkera på. I vanlig ordning har jag ju inget mynt utan får helt enkelt inbilla mig själv att allt jag ska handla ryms i en korg. Väl inne på affären träffar man bekanta, skrattar, provsmakar och får rabatt! ”Lp-skivan bromsar igen”.. Det är ju inte Onsdag idag och jag är inte pensionär. Om man skulle vara osäker på vilken dag det är så blir man varse (om Onsdag är svaret på frågan) i min affär. Att bara snabbt springa in och handla lunch en Onsdag, Glöm. Det är fullsatt, jättekundvagnarna är slut i garaget. Dom är alla samtidigt på ICA. Dom får rabatt, och är glada. Dom parkerar i bredd mellan hyllsektioner och pratar med varann. Någon har inte sett Gösta på flera månader och i den så kallade antikrundan är alla medel tillåtna. Det är bara ropa -Gösta!!! och sen blockera där vagnarna möts. Halva lunchen går för en vanlig anställd.
Nå inte den dagen idag utan fredag, fredag eftermiddag. De flesta har ett slags stirr i blicken. Den andra typen har gett upp. De som har 3 ungar i vagnen och hela helgens mat ska inhandlas. Som extra lök på laxen så ”festar man till” fredags-shoppingen för alla genom att spela ”el mariachi” i tacoavdelningen. Extremt besvärande för den som redan är stressad med rapp mexikansk musik under tiden man handlar. Det ryms inte i korgen.. Det jag ska handla alltså. Tänker att det åtminstone inte är som när jag storhandlade en gång med fylld kundvagn ala antikrundan. I kassakön uppmärksammade kassörskan mig och min vagn. Lyfter luren till kollega som befinner sig i kulisserna och säger högt: ”Ah.. ah, Assa Berit kan du komma ut? Det är ett sånt där jäkla varuberg här.. Ah, öppna en kassa till..”. Men så sker inte idag. Istället utvecklar jag en ny gångstil för att bära och köra minikorg. Det går bra! Äntligen ute och YES klar med affär!! Men.. Systemet.. Ut på parkeringen och lämna påse vars handtag ”skriker” och min hand har fått 3 nya livslinjer? Nääe det tar jag nu på en gång. In på glasaffären och får ställa ner påsen ett antal gånger på vägen. Snor åt mig fredagsvinet och här går det smidigt.
Väl ute på parkeringen har nu stämningen blivit än mer fredagig. Folk tutar, kör i fel riktning och det luktar stress på hela stället. Spatserar med höga knän ala ”jag är klar här” mot bilen. Nu ska allt in. Nu kommer den stora prövningen: Att låsa upp bilen, öppna baksätesdörr och lämpa in varorna utan att ställa ner något i leran på parkeringen. Idag hade man tur, det gick! Haha, faaan va bra jag är… Lp-skivan… Vad är det på rutan? En gul remsa? Reklam? Nää.. det är en p-bot. Det kostar också 350 kronor att ställa in p-skivan fel. I stressen har jag gjort just detta. Efter hundra svordomar och gråt i halsen åker jag sen mot fritids. Harklar mig i bilen och går in. Här ska ingen se vilken skitfredagseftermiddag jag har haft.
Stämningen är minst sagt stimmig därinne. Massa glada barn! För dom ÄR det fredag. Det har varit det hela dagen för dom. Plockar ihop våra tillhörigheter och äntligen sticker vi hem! In från bilen med kassarna, väskor, extra regnkläder. Innanför dörren sker något. Allt ställs ner, hängs upp och barnet ropar från parkeringen – jag är ute! Helt plötsligt infinner sig lugnet. Allt som man gjort innan är som bortblåst.
Det är fredag helt enkelt. Fredagsmyyyyys.
SLUT