Köttfärsbloggen.se

.

Blogg

På besök på Mitt kök-mässan.

Inga kommentarer

När var man på mässa sist? Konstaterar att både jag och min man har varit på Hus & Hem mässa för ett antal år sen och längre bak i tiden berättar jag om båtmässor som jag varit på som barn. Nu ska vi alltså på mässa som handlar om mat. Med våra köttfärsbloggen t-shirtar klampar vi in och ställer oss i en jack-kö. Att det fortfarande 2014 är såhär långa köer till att hänga av sig jackan är ju märkligt och jag pratar om kön tills vi kommit fram halvvägs till disken. Paret bakom ägnar sig åt att pussas. Dom pussas och pussas hela vägen fram till disken. Äntligen framme i kön! Hör bakom från dam i sextioårs åldern (som läser på min tröja) : -”Köttfärsbloggen punkt se… fniss”.

Väl vid ingången får man sig ett antal dryckeskuponger och ett vinglas. Det är verkligen mycket folk. Efter att ha traskat in i folkmassan och fått användning för dryckeskupong nr 1 så ska vi nu fram i mängden med ett vinglas också. Hör ett enormt brak till höger om mig. Det är en man som har ramlat. Men herregud, han måste ha snubblat på bordsfoten? Jag stannar upp och tittar när mannen likt en groda skall försöka göra ett upphopp från golvet. Han har visserligen ramlat men nu ser jag att han också är så kallat ”bra på arslet”. Full like a kastrull. Mötte flera som fått i sig tillräckligt klockan 15 på dagen. Det är verkligen mycket dryck på Mitt Kök mässan. Ett tag trodde jag att det inte fanns annat än just dryck.

Vi kommer längst in i lokalen och där serveras några asiatiska rätter. Jag kallar dom så. Jag vet fortfarande inte vad den disken ville sälja? Var det sesamfrön eller sjögräs? Ställer oss vid ett närliggande pelarbord och provsmakar rätten. Vi delar också bord med ett annat sällskap. Mannen som står bredvid mig har fått en annan rätt från samma disk. Någon form av rött trassel. Han frågar de sina om vad dom tror att det är? En av kvinnorna svarar snabbt. – ”Det är muttahår. Det ser man ju att det är muttahår”. Samtalet fortsätter. -”Skulle inte du på matmässa? Här står du äter annat”. Hur muttahåret fastnar mellan tänderna och hur han ska förklara varför han har muttahår där när han har varit på matmässa.

Vi går vidare.

Äter pulled pork med sedvanliga tillbehör med ett undantag. En riktigt god pepparsås. Pepprig pepparsås. Lokalens temparatur håller ca 27 grader. Man blir jättevarm och törstig. Vi hittar ett ställe som serverar ett helt glas öl för en dryckeskupong,

Det finns två stycken avspärrade zoner i lokalen. Det är kockar i båda. I den ena zonen kan man tillsammans med kockar laga mat. Man förstår inte mycket av vad som lagas. Vad syftet är för mig som åskådare?  Jag kan inte se vad dom lagat ens. Det är en man som springer runt och stjäl showen. Självaste Mr Roberto. Han springer runt och pratar högljutt och fotar sig med ALLA. Det var ju jag som skulle fota mig med honom! Jag skulle t.o.m. kalla honom för Pablo lite överlägset sådär i en ”eller-vad-du-nu-heter”-anda.

Näe. Vi går vidare och dricker äckligt rödvin vid en prettodisk. Prettotanten pratar tydligt om prislappen på vinerna på ett prettosätt. Hon ler inte, hon kör med nån slags överlägsen streckmin. Sen sveper hennes blick över disken likt en stolt schäfer efter andra som kanske vill prova prettovin till överpris.

På en karta över mässan, som vi hittar när vi cirklat runt ett tag, ser vi att Äkta Vara skall finnas i en monter. Till skillnad från alla andra diskar där det glittrar, glimmar och är superfixat. Hår är superblonderat. Vitskjortorna är välstrukna. Alla har samma. Alla är super. Äkta Vara är inte superfixat. Det är vad det är. Äkta vara. Ser att det som finns i Äkta Varas monter är Mats-Eric Nilssons nya bok Saltad nota och självaste Mats-Eric. Han står längst inne i hörnet och iakttar vårt prat om var jag skall stå när vi fotar. Det tar lång tid att knäppa bilden och det känns mer och mer obekvämt. Vänder mig mot Mats-Eric och säger -”Vi skall bara ta en bild alltså”. Nähä? Åh, känner mig superdum. Om inte bilden tas nu på en gång så får jag panik. Fotot blev taget med Mats-Eric. Tar upp ett exemplar av nya boken och vi står och pratar med Mats-Eric om den och dom andra böckerna som han skrivit. Hemliga Kocken och Äkta Vara. Jag köper den nya boken och känner mig som en unge som fått träffa Sean Banan eller liknande. Jätteglad!

Nu måste man sitta. Vi pausar en trappa upp med utsikt över lokalen. Trappan upp är marinerad i öl och två stycken halkar på vägen ner när vi är på väg upp. Pausar och pratar om boken och sen så ger vi oss ner i havet igen. Testar chips, kryddor och god ål. Bestämmer att vi nog är klara med Mitt Kök mässan som lika gärna kunde hetat Mitt Krök.

Alldeles vid ut och ingången står en man och säljer plastredskap. Bestämmer mig för att köpa nåt som heter Köttfärsgaffel. En utvärdering om den kommer vid senare tillfälle. Vi lämnar mässan och ger oss ut i ösregnet. På min axel hänger en knallrosa påse som innehåller köttfärsgaffel, en tidning och Mats-Erics signerade bok. Dags att åka till stan och äta MAT.

SLUT

 

Mannen i glaskupan

Mannen i glaskupan

Kryddor

Kryddor

Chipsvägg. Cheese & Red Wine var gott.

Chipsvägg. Cheese & Red Wine var gott.

Mat-Tina

Mat Tina såg vi bara på bild

Maria Montazami

Maria Montazami vinminglar med alla

Mitt Kök mässan

Mitt Kök mässan

Mitt Kök miniatyren

Inga kommentarer

Här finns det gott om inspiration.  Mässan heter Mitt Kök men borde heta nåt med Mat & Vin.  Det är flaskor från golv till tak.  Efter 1000 steg så hittade vi till slut nåt att äta.  Det är som med svamp.  Man hittar en och sen ser man flera. Nästkommande 10 minuter har munnen fyllts med asiatisk sjögräs,  pulled pork och ost med kraftig smak.

Tänkte att jag skulle ta en bild med Paulo Roberto men hittade en mycket större idol.  Stora Mitt Kök inlägget kommer imorgon.

 

Kött, köttfärs och köttätande dinosaurier

Inga kommentarer

Ok, dags att leta fakta om köttfärs.

Datorn är fulladdad och papper och penna finns, jag är redo att skriva ner allt om köttfärs! Börjar med att googla och skriver då in kött, google fyller då på med det som jag kan tänkas vara ute efter och förslagen kommer då i denna turordning:

  1. kött
  2. köttfärs
  3. köttätande växter
  4. köttätande dinosaurier

Ok, köttfärs.

Det tar cirka 2 minuter att läsa allt som har med köttfärsfakta att göra. Malt kött helt enkelt. Att man förr kokade kött tills det löstes upp och kallade det för köttpuré. Det var innan köttkvarnen. Det står också följande: Ofta huvudingrediens i tacos. Vidare kan man läsa om datumfusk och salmonellalarm. Det finns väldigt lite fakta om hur en köttfärs kan hålla i 8 dagar när vi vet att köttfärs inte håller mer än en dag? Köttfärs i sk kontrollerad atmosfär. Jag brukar säga gasat kött. Det låter inte gott men det är dagens sanning. Köp butiksmald köttfärs! Så, nu var det sagt. Läser vidare och får då upp gamla tråkiga recept från olika matsidor och där tar nog färsfaktan slut.

Kommer att tänka på någon historiefigur som heter Axel von Fersen och bestämmer mig för att läsa om honom istället. En man som rest runt i hela världen för att till sist bli mördad i Stockholm. Jag läser om hela Fersens liv fast det är Hans Villius som berättar i mitt huvud. Han från programmet ”svart på vitt”. Ni vet programmet som började med dom bevingade orden: Mannen på bilden.. bla bla. Hans berättar om Fersen som reste, pluggade, var älskare till Marie Antoinette, deltog i frihetskrig. Om hur han blir nedslagen strippad och till slut även hoppad på. En utklädd man hoppade sönder Fersens bröstkorg säger Hans Villius och fortsätter med-framför Svea livgardes soldater. Svart på vitt håller bara på i några minuter så Hans Villius avslutar efter en kort paus med -”Det Fersenska mordet”. Sen zoomas jag ut..

Efter att ha läst om en man och hans livsöden går jag tillbaka till att läsa om ko. Man kan hitta vilka kor som oftast blir köttfärs och sen kommer det massor av styckningsscheman. Jag lär mig ett nytt ord på vägen- Bringspets. Jag lär mig också att jag aldrig kommer att stycka nån ko. Sammanfattningsvis finns inte mycket råfakta om köttfärs men läsningen om färsen och Fersen kan ju ge en eftermiddags undervisning och underhållning. Jag har lärt mig ett stycke historia och den mesta färsfaktan visste jag redan förutom färspuré (blä) och bringspets. Angående hållbarhet kan man ju alltid safe:a hemtransporten med en kylväska, köpa butiksmalt eller från den lokala bonden.

Undrar om jag ska investera i en köttkvarn?

Bestämmer mig nu för att leta efter ett ”bäst i test” för köttkvarnar. Pang! Massor med tester och produkter. Produkterna har namn som Philips HR2727/50 med 600W motor, korvhorn och tillbehöret kebbe köttfärsbollar (vad är det???). Föreställer mig samtal med någon kollega om vilken modell på köttkvarn denne har och hör hur jag malligt säger: -”jag har en 2727salsh50 600 wattarn. Maskinjäkeln maler 2 kg kött på en minut! Den fullkomligen sprutar ur sig köttfärs!”. Prinsessan Madelene hinner inte ens skrika -”MER KÖTT!!!”

Nåväl, man kan köpa bra färdigmald färs, det blir ingen kvarn idag.
Nöjer mig med den fakta jag har hittat på såväl Fersen, färs och kvarnar. Avslutar faktan med att skriva som man gjorde i skolan
SLUT

Gustav Adolfdagen

1 Kommentar

Här ska firas! Äta bakelse och fira!

Fira att 1632 så dog någon. Gustav II Adolf dog så att vi 2014 kan äta bakelse. Ingen viktångest, vi firar ju! Kör 2 flugor i en smäll genom att först läsa på om varför vi firar Gustav Adolfdagen. Man kan säkert hitta 3 kilometer historia om varför vi firar denna dag. Jag läser den enkla sammanfattningen på wikipedia där det mest står att vi firar. Var man firar detta nu för tiden tar större plats än varför. Bestämmer mig för att gå på fluga nummer 2 istället och med det menas: smälla i mig denna omtalade bakelse. Under mina 41 år i livet har jag lyckats missa både bakelsen och firandet.

Utvärdering av Gustav Adolfbakelsen:

Köper in bakelsen från ett närliggande konditori för att få en genomsnittlig bra bakelse. Vet inte hur den ser ut en gång. Efter att ha swischat över med blicken i disken ser jag en bakelse med ett kungahuvud i choklad på. Måste vara den. Första tanken är ”blä”. Iiiii vad är det i?? Ska man äta bakelsen med chokladhuvudet eller är det bara för att folk ska hitta rätt bakelse för dagen som huvudet pryder toppen? Föreställer mig en rad gamla kungligheter vid ett långbord som slevar i sig bakelse med chokladhuvuden.. Nåväl konstaterar att bakelsen varken är fin eller ser lockande ut. Så vad är det då i denna skapelse? Browniebotten med mandarinmousse, gräddrosett och chokladpynt. Bestämmer mig för att hoppa över chokladhuvudet och gå på kaka,mousse och rosett. Åh… Citrus. Det är så mycket citrus att chokladbrownien knappt kommer fram. Man måste nästan ha en morakniv för att ta sig igenom brownieblocket. Efter 5 tuggor och diverse citrusminspel är jag mätt. Drar kungahuvudet genom gräddrosetten och slukar Gustav Adolf.

Betyg: 2 köttfärskluttar

Vidare tycker jag att man ska fira mera så ta varje tillfälle i akt.

 

Köttfärsbloggen på instagram

Inga kommentarer

Kan ju inte bara slänga in en massa text, det måste ju finnas bild också! Köttfärsbloggen finns på Instagram med eller utan text och filter.

Du hittar köttfärsbloggen under namnet köttfärsbloggen och inget annat.

[fts instagram instagram_id=286285448 type=user]

Buuuuuuu!!!!

Inga kommentarer

God mat- och godishelg!

Kötta på!

Pumpor och godis

Köttfärsbloggen på svamppromenad.

Inga kommentarer

Vilket härligt promenadväder, solen tittar fram och det är ca 8 grader. Så här års lockar skogen med sin friska luft och för att inte tala om all svamp som finns eller? Folk lägger upp Facebook-statusar som lyder ”kassvis med kantareller hittade vi, vi vet inte vad vi ska göra med allt??!”.

”Va??!”

Jag går en timma och tio minuter lång promenad i skogen och hittar då ”soppjävel” och ”äckelskivling”. Det finns ingen svamp om man inte har ställen. Ställen äger. Det borde vara var mans plikt att i testamentet skriva: ”Kära Kalle, kantarellstället ligger bakom Olles vedbod och 100 meter in i skogen”. Om man har ställen så är det jättekul att plocka svamp jämfört med detta meningslösa letande.

Tur att det finns svamp att köpa! Får i alla fall massor av energi av promenaden och tänker att i helgen blir det mat med svamp. Det blir nån slags färs med svamp faktiskt.

Glöm inte att testamentera!

Köttfärsbloggen är ute och går och ser ut som en svamp.

Köttfärsbloggen är ute och går och ser ut som en svamp.

En köttsopp?

En köttsopp?

Är det en svamp eller ett litet litet flygande tefat?

Är det en svamp eller ett litet litet flygande tefat?

Köttfärs med grönsaker.

Köttfärs med grönsaker.

Ser ut som en vanlig stig. I verkligheten var det mer dramatiskt.  Ljust och mörkt mötte varandra och blev en effektfull kontrast.

Ser ut som en vanlig stig. I verkligheten var det mer dramatiskt. Ljust och mörkt mötte varandra och blev en effektfull kontrast.

 

En matta med oätlig svamp.

En matta med oätlig svamp.

Blä..

Blä..

Forever alone svamp. I bakgrunden skymtar man en "I'm on the edge of glory" svamp.

Forever alone svamp. I bakgrunden skymtar man en ”I’m on the edge of glory” svamp.

Färsadillas

Inga kommentarer

Det finns alltid tacobröd i det här huset. Om det inte blir tacos en utav helgdagarna så blir stämningen inte bra. Barnen kräver tacos. Det tillhör helgen så som lördagsgodis och chips. Brödförpackningar med 1,2 eller ett 1/2 tacobröd finns alltid i frysen. en matlåda med köttfärssås tacobröd och ost (i det här fallet gårdsost som fanns till extrapris denna vecka) Resultatet blev 4 av 5 toasters och passar utmärkt om man inte orkar färspärsa eller om man har gäster som kräver vickning. Snabbt gott och enkelt.