KöttRecept

Restklämma med rotsaker och avokado

Restklämma med rotsaker

Höst är det nu och grönsaksdiskarna fylls med en mängd rotsaker. Med en minst sagt sparsam budget valde jag ut 2 rotsaker som fick köttfärsröran att bli både saftig och smakrik. Rotselleri och sötpotatis. Man kan byta ut potatisen mot morot om man föredrar det.

Kanske blev det över tacofärs från fredagsmyset?

Det händer ju lite då och då och jag bruka försöka ta vara på den genom att göra en ny rätt. I varannan vecka livet går den ena veckan inte åt med den där märkliga kryddan.. Har försökt få barnen att ändra sig till annan krydda men det gick inte vägen. Vi gjorde till och med ett test med ny krydda och dom kunde direkt säga vilken som var original, haha!

Dom ville inte heller byta ut originalet mot den nya kryddan. Bara gilla läget. Ett bra försök var det! Jag har också försökt att göra hemgjord tacokrydda, det blev inte tacokrydda men en blandning som jag föredrar. Kanske för att den inte innehåller druvsocker?

Garneringen till restklämmorna är det som tacobordet lämnade från barnens tacolördag, gurka och tomat  kan man också säga plus en avokado som legat på mognad och inte hunnit bli brun. Rotsaker ger rätten en helt ny karaktär och en mättnad som bara rotsaker kan ge.

Ingredienser

  • 400 gram köttfärs
  • 1 sötpotatis
  • 2 dl riven rotselleri
  • 1 lök
  • 2 stora champinioner
  • 2 tsk paprikapulver
  • Lite chilikrydda (kan ersättas med cayennepeppar eller chilipeppar)
  • Lite ”Turkisk köttfärskrydda”  kan ersättas med cayennepeppar eller chilipeppar en uns curry och grillkrydda?
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl rödvin
  • 3 msk Philadelphiaost
  • En msk stark habanerosås.

Till tortillan

  • Tomat
  • Avocado
  • Paprika

Så här gör du

  1. Skala och riv sötpotatis och selleri.
  2. Bryn köttfärs i en stor stekpanna. Eller hade du tacofärs? Värm den i så fall på medelvärme.
  3. Krydda med paprikapulver.
  4. Slå på rödvinet och koka bort alkoholen.
  5. Skala och skiva löken i ”halvmånar” och skrapa ner i köttfärsgrytan.
  6. Skiva champinjonerna ha i dom också.
  7. Salta och krydda med ”turkiska köttfärskryddan”.
  8. Riv vitlöken och lägg i.
  9. Skeda ner Philadelphiaosten
  10. Skvätt på habanerosåsen.
  11. Låt bubbla en stund.
  12. Servera röran i taco eller pitabröd.
  13. Skiva avokado och lägg i bröden tillsammans med gurka, paprika, tomat och gräddfil/creme fraiche.

 

Pepparblandning
Pepparblandning i glasburk
Summering av recept
recipe image
Recept
Restklämma med rotsaker och avokado
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

One comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.